DANES
> Sreda, 19. junij
> Torek, 18. junij
> Ponedeljek, 17. junij
> Nedelja, 16. junij
> Sobota, 15. junij
> Petek, 14. junij
> Četrtek, 13. junij
DANES VČERAJ PREDVČERAJŠNJIM
Petek, 10. februar 2023
Tretja generacija ...

Portal U3 vstopa v tretjo generacijo prispevkov. Za prvo generacijo je bilo značilo zbiranje podatkov in pretvorba v tekst. Druga generacija je k prvi dodala zgodovinski spomin (primerjava stanja z včeraj, pred nekaj mesci, leti ...). V tretjo generacijo spadajo prispevki, ki kombinirajo informacije iz različnih virov.

Vse informacije seveda ni mogoče spraviti v novejšo obliko, so pa zato tiste, ki nastanejo iz tega kompleksnejše in veliko bolj informativne.

S tem je U3 prvi AI generator novic, ki temelji na faktičnih podatkih.Ponedeljek, 25. september 2023
Kaj je U3?

Portal U3 (izgovori se: JU-TRI) je v celoti programsko generiran, vključno z besedili člankov. Članki, poleg katerih je zelena ikona U3, so narejeni z elementi umetne inteligence (AI) in pridobljeni iz različnih virov.

Sistem skuša slediti vsem jezikovnim posebnostim slovenskega jezika, besedilo pa pogosto kombinira preverjene vire s statističnimi podatki. Bistvo tega eksperimente je narediti sistem, ki bi deloval avtonomno, bralec pa bi kljub vsemu dobil relevantne informacije.

Ob tem pa Novinar robot odgovarja še na dve pomembni dilemi: fake news (lažne novice) in zgodovinski spomin.

Problem člankov, ki spadajo v kategorijo "fake news" je, da jih je težko, včasih celo nemogoče, preveriti. Velja le kredibilnost, ki jo s podpisom pod članek zagotavlja avtor. To pa včasih ni dovolj, celo se zgodi, da se tudi najbolj kredibilni avtorji, kdaj pa kdaj (nehote?) ujamejo v past lažnih člankov. Škoda, ki pri tem nastane, je neprecenljiva. Še posebej, če je bila načrtovana ...

Govori se, da naj bi pristaši Donalda Trumpa med kandidaturo za predsednika ZDA v letih 2015 in 2016 generirali več lažnih novic, portalov. Ameriškim oblastem tega ni uspelo nikdar dokazati, a dvom je ostal. Če lahko "fake news" prodre v Belo hišo, potem lahko tudi na strani medijev, kajne?!

Naslednja pomembna stvar je zgodovinski spomin, ki ločuje stare novinarje od mladih, dobre od povprečnih ... Poznamo dve vrsti novinarskega spomina: tehničnega in empatičnega. Empatičnega je težko opredeliti in ukalupiti, zato bo vedno ostal v domeni ljudi, tehnični spomin pa se vse manj uporablja in bo vedno domena strojev. Samo robot namreč ve, kakšno je bilo vreme pred 100 leti, in človek, kako mrzlo je bilo.

Namesto konca ...

Novinar robot generira članke iz preverjenih, pretežno avtomatskih, virov. Prispevki so absolutno objektivni, brez prikritega favoriziranja katerekoli strani.

Če cenite objektivne novice in se vam zdi projekt U3 zanimiv, bom vesel vašega komentarja na zvone.stor@gmail.com.

Hvala za pomoč!Popravki in dopolnitve:NOVINAR ROBOT - v0.24.9
Prispevki so samodejno napisani iz javno dostopnih virov. Prva verzija robota je nastala avgusta 2020, zadnji popravek pa februarja 2023. Več ...
INFO: zvone.stor@gmail.com
99